Pretraži
Povratak na ostale objave

10 STRUČNIH SAVJETA: Kako zaštititi gume tijekom ljeta?

10 STRUČNIH SAVJETA: Kako zaštititi gume tijekom ljeta?

Vreli kolnici, visoke temperature, manjak hladovine na parkinzima i duža putovanja s dodatno opterećenim automobilom (prtljaga, prikolica, bicikli na nosačima…) vrše ogroman pritisak na vaše gume, utječu na njihove performanse i vijek trajanja.

Da bi ih pravilno zaštitili, prije odlaska na put pregledajte stanje svojih pneumatika te se pravovremeno pripremite za sve moguće scenarije koji vam potencijalno mogu upropastiti odmor i dovesti vas u sigurnosnu ili financijsku nepriliku.

Vaši će se pneumatici radovati ljetnim pustolovinama uz savjete Vulkalovih eksperata za gume:

 

1. OBVEZNO PROVJERITE TLAK

Ako krećete na obiteljsko putovanje i uz veći broj putnika, prevozite podosta prtljage, tlak u gumama trebao bi biti viši i prilagođen masi natovarenog vozila. Visinu tlaka regulirajte prema osovinskom opterećenju sukladno dimenziji kotača. Tablica s preporučenim vrijednostima najčešće se nalazi u korisničkom priručniku vozila, na poklopcu spremnika za gorivo ili okviru vrata.

Optimalan tlak omogućit će vam bolju upravljivost i kočenje, smanjiti potrošnju goriva i spriječiti (na)puknuće pneumatika. Tlak obavezno provjeravajte na gumama koje su odstajale, nikako neposredno nakon vožnje.

Senzore za mjerenje tlaka u gumama možete nabaviti u našim poslovnicama ili slanjem upita u našem webshopu.

 

2. PRIPAZITE NA DUBINU PROFILA

U slučaju da vas na putovanju iznenadi ljetni pljusak ili se vremenski uvjeti pogoršaju, važno je zadržati kontrolu nad vozilom, spriječiti mogućnost aquaplaninga i proklizavanja. Za to će se pobrinuti gume čija dubina utora nije manja od 1,6 milimetara. Prije dužeg boravka na cesti, prekontrolirajte svaki pneumatik po cijeloj površini, obratite pozornost na stanje i dubinu žljebova, ako primijetite da je pneumatik kritično istrošen, zamijenite ga što prije.

 

3. DETALJNO PREGLEDAJTE GAZNI SLOJ

Uz samu dubinu žljebova, potrebno je provjeriti stanje gaznog sloja i bočnica. Ako primijetite bilo kakav defekt (ispupčenje, ogrebotinu, posjekotinu, strano tijelo u gumi…), posjetite naše poslovnice i ugradite novu gumu. Oštećen pneumatik može ozbiljno naštetiti vašoj sigurnosti i sigurnosti vaših suputnika i vozila te uzrokovati brojne neugodnosti u prometu.

 

4. UOČITE NERAVNOMJERNO HABANJE

Neujednačeno trošenje guma sugerira na disbalans ovjesa. Ako je guma na jednom djelu istrošenija nego na drugom, prvenstveno na rubovima ili u sredini, trebalo bi napraviti geometriju kotača. Ona čuva i gumu i komponente ovjesa, usklađuje raspodjelu težine i prijenosa, produžuje vijek trajanja pneumatika i vraća volan u vaše ruke. Geometriju kotača možete napraviti u Vulkalovim Express servisima već od 154,00 kune!

 

5. PROVJERITE DODATNU OPREMU

Provjerite imate li u autu svu potrebnu opremu. Novija vozila u svojoj standardnoj opremi ne sadrže rezervni kotač, kao ni alat za izmjenu gume, što vozači nerijetko saznaju tek kad im isti zatreba. Nabavite ga prije odlaska na putovanje, a oni koji ga posjeduju, neka provjere stanje pneumatika i razinu tlaka. Ako za nju nemate poseban pretinac, već je držite u prtljažniku, na rezervnu gumu ne stavljajte tešku prtljagu ili oštre predmete koji je pod pritiskom mogu oštetiti.

Umjesto rezervnog kotača možete koristiti i pribor za brzi popravak gume, no prije toga provjerite njegov rok trajanja, je li već korišten i je li još uvijek upotrebljiv. Ako niste sigurni kako se nanosi i za kakve se intervencije preporučuje, o adekvatnom načinu rukovanja savjetujte se sa svojim vulkanizerom.

 

6. PREKONTROLIRAJTE GUME NA PRIKOLICI

Priključna vozila rijetko koristimo tijekom godine. Mnogi ih koriste tek sezonski, od ljeta do ljeta. Dugo stajanje, loše održavanje, neredovit servis utječu na strukturu gume koja će puno lakše i puno brže puknuti pri novom opterećenju. Ako je posjedujete i namjeravate koristiti nakon dužeg perioda, pregledajte stanje guma na prikolici, razinu tlaka u njima, ispravnost osovine i ležaja kako bi sigurno i bezbrižno stigli u željenu destinaciju, a pritom zaštitili i vozilo i teret.

 

7. NE VOZITE NA ZIMSKIM GUMAMA

Zimski pneumatici svojim su performansama i mekšom smjesom prilagođeni vožnji u zimskim uvjetima, niskim temperaturama i hladnim kolnicima. Ako ih odlučite ostaviti na vozilu tijekom vrućih ljetnih mjeseci, vrlo će brzo postati neupotrebljivi. Osim što će se rapidno istrošiti, a njihove lamele uništiti, izgubit će svojstvo prianjanja, pogotovo pri većim brzinama što će znatno produžiti zaustavni put vozila. Zimske gume imaju i veći otpor kotrljanja pa će pri većim kilometražama povećati potrošnju goriva te buku u kabini.

Ljeti vozite na ljetnim pneumaticima koji su strukturno čvršći i stabilniji te pružaju znatno sigurniju vožnju i adekvatnu potporu vašem vozilu.

 

8. NJEGUJTE GUME

Kako bi gume duže ostale očuvane, a pritom izgledale kao nove, možete ih tretirati s posebno osmišljenim sprejevima na bazi glicerina. Osim što će stvoriti zaštitni sloj, sprejevi će matirati ili posjajiti vanjštinu gume (ovisno kojeg odaberete) i učiniti je još atraktivnijom. Uz redovitu primjenu guma će biti sigurna od pucanja, prijevremenog starenja te blijeđenja boje.

Velik izbor sprejeva za zaštitu, njegu i ljepši izgled guma možete pronaći u svim Vulkalovim poslovnicama.

Prije i nakon vožnje ne zaboravite ukloniti nečistoće s guma, pogotovo ako se radi o mrljama od ulja, lišću, oštrom šljunku ili tvrdokornom blatu.

 

9. PROUČITE CESTE

U ljetnom se periodu odvijaju brojni radovi na cestama. Prije putovanja informirajte se o direktnim i zaobilaznim putevima te stanju kolnika na njima. Neasfaltirani dijelovi ceste, podignuti šahtovi, rupe, kamenje mogu znatno oštetiti gume na opterećenom vozilu.

 

10. LOCIRAJTE LOKALNOG VULKANIZERA

Kad putujete izvan svog mjesta prebivališta, u destinaciju koju možda ne poznajete dovoljno, provjerite gdje se nalazi servis za vulkanizerske/automehaničarske intervencije i kako ga kontaktirati. Ta će vam informacija dobro doći u slučaju neočekivanih kvarova ili oštećenja na vozilu. Pregledajte popis svih Vulkalovih poslovnica ovdje.

 

Zaštitite svoje pneumatike, kako bi oni nastavili štititi vas.

 

Vulkalovi stručnjaci stoje vam na raspolaganju prije, tijekom i nakon putovanja.

 

Želimo vam sretan i siguran put.