Pretraži
Povratak na ostale objave

GOODYEAR PREDSTAVIO „EV“ OZNAKU: Novo označavanje guma namijenjenih električnim vozilima

GOODYEAR PREDSTAVIO „EV“ OZNAKU: Novo označavanje guma namijenjenih električnim vozilima

Svaka nova guma proizašla iz naprednih Goodyearovih tvornica optimizirana je za pružanje iznimnih performansi vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem te poboljšanju izvedbe električnih vozila što će od sada biti jasnije istaknuto novim logotipom Goodyear EV-Ready.

Nova oznaka nalazit će se na bočnoj strani novoproizvedenih Goodyear guma od početka 2024. godine, a osmišljena je kako bi vozačima pružila potpunu informaciju i povjerenje pri odabiru idealnih pneumatika za svoja vozila, bez obzira na vrstu pogona.

Ovakvo, dodatno označavanje guma pogodnih za ugradnju na električna vozila, pojednostavit će i olakšati procese narudžbe, skladištenja i prodaje kod samih distributera guma te omogućiti bolju identifikaciju kupaca.

 

Goodyearove tehnologije i trend e-mobilnosti

Europom je zavladala dekarbonizacija sektora mobilnosti uz snažan porast prodaje električnih vozila (EV). S&P Global predviđa da će 97% proizvodnje novih vozila u Europi biti barem djelomično elektrificirano do 2029., pri čemu će 61% njih biti potpuno električni. Ovo predviđanje sa sobom vuče pretpostavku da će se na europskim cestama značajno povećati broj automobila na struju, a s navedenim trendovima, povećat će se i proizvodnja i potražnja za „EV gumama“. Goodyear, kao jedan od globalnih lidera u proizvodnji guma, već godinama usavršava i prati promjene i mobilnosti te nastoji biti na čelu inovacija unutar gumarske industrije, ponajviše u segmentu guma za električna vozila.

Kako bi vozačima osigurao optimalnu izvedbu, smanjenu buku i dulji životni vijek guma, Goodyear je razvio tehnologije osmišljene da nadopune i unaprijede mogućnosti njihovih električnih vozila (kao i vozila s drugim pogonskim sklopovima).

Među navedenim inovacijama je tehnologija SoundComfort zadužena za smanjenje unutarnje buke koju stvara interakcija gume i ceste u tihim električnim vozilima. Ova tehnologija ima potencijal smanjiti unutarnju buku do 50%, što je ključno za osiguravanje tihog i udobnog putovanja u električnom vozilu.

Štoviše, dodatna težina i povećani okretni moment električnih vozila uzrokuju brže trošenje guma u usporedbi s tradicionalnim vozilima s unutarnjim izgaranjem. Goodyearova tehnologija Mileage Plus nudi vozačima priliku da povećaju vijek trajanja svojih guma, kao i kilometražu odrađenu na istom kompletu.

Goodyearove tehnologije niskog otpora kotrljanja također pridonose smanjenju potrošnje energije i produljenju dometa vožnje, što se postiže optimizacijom same strukture gume, u kombinaciji s inovativnim smjesama i aerodinamičkim podešavanjem dizajna bočne stijenke te samog gaznog sloja.

 

Glavni opskrbljivač europskih električnih vozila

Na temelju internog istraživanja, Goodyear je tijekom 2023. godine postao vodeći dobavljač originalne opreme za oko 50% električnih vozila proizvedenih u Europi. Povjerenje mnogih proizvođača automobila zaslužio je upravo kontinuiranim usavršavanjem i unapređivanjem svake linije pneumatika, bez obzira na senzualnost ili vrstu vozila kojoj je guma namijenjena.

 

Goodyear EV gume

 

Osim nove EV oznake, Goodyear također koristi dvije dodatne oznake za svoju originalnu opremu (OE), opremu dizajniranu za električna vozila i plug-in hibridna električna vozila.

Ove oznake, poznate kao Goodyear's Electric Drive Technology (EDT) i Electric Drive Ready (EDR) oznake, bit će istaknute na dijelovima OE EV i PHEV guma te komunicirati ugradnju prilagođenog niza tehnologija za zadovoljavanje specifičnih potreba određenog vozila, kao što je kombinacija velike nosivosti, specifičnog upravljanja i performansi buke i drugih kriterija.

 

Goodyear je spreman za novu generaciju mobilnosti, a uz njegove gume – i vi!