Pretraži
Povratak na ostale objave

ZA OPTIMALAN TLAK U GUMAMA: Jednostavno i povoljno do vrhunskih TPMS senzora

ZA OPTIMALAN TLAK U GUMAMA: Jednostavno i povoljno do vrhunskih TPMS senzora

Redovita provjera tlaka u gumama ključna je za sigurnu vožnju. Tlak se preporuča provjeravati najmanje jednom mjesečno, prije svakog (duljeg) putovanja, a u slučaju da u vožnji osjetite promjene kao što su zanošenje pri ravnom položaju volana, tlak u gumama bi trebalo provjeriti odmah.

Automatizirana rješenja nadzora tlaka u gumama dolaze pod nazivom TPMS, odnosno „Tyre Pressure Monitoring System“.

Uloga ovog sustava je upozoriti vozača na gubitak tlaka u jednoj ili više guma te spriječiti opasne uvjete vožnje. Indikator TPMS sustava u obliku potkove s uskličnikom, žuti je simbol koji svijetli na kontrolnoj ploči vozila. Sukladno Uredbi Europske komisije ECE-R 64 od 1. studenoga 2014. sva nova vozila koja se prodaju u državama EU moraju biti tvornički opremljena TPMS senzorima tlaka

 

Indikator TPMS sustava

 

Glavna podjela TPMS sustava

Na tržištu postoje dvije vrste TPMS sustava: direktan i indirektan

Indirektan TPMS sustav mjeri broj okretaja kotača, a računalni sustav taj broj uspoređuje s brzinom kojom se vozilo kreće. Kada se kotač počne okretati brže od očekivanja, računalo gumu prepoznaje kao praznu te šalje upozorenje vozaču o gubitku tlaka u pneumatiku.

Za razliku od njega, direktan TPMS sustav prati razinu tlaka u svakoj gumi pomoću TPMS senzora. Oni prate informacije i oscilacije u temperaturi i tlaku u pojedinoj gumi te sve prikupljene podatke šalju u centralizirani upravljački modul koji ih analizira u realnom vremenu. Ako je tlak u gumama niži nego što bi trebao biti, na kontrolnoj ploči se pali žuta lampica upozorenja. Svaki senzor ima svoj jedinstveni serijski broj koji pomaže u preciznoj obradi podataka i očitanju tlaka za svaku gumu. Podatke šalje radijskim odašiljačem, a napaja se vlastitom baterijom. Kod svake zamjene guma potrebno je resetirati sustav i učitati nove podatke.

 

Prednosti TPMS sustava

Benefiti korištenja TPMS sustava su višestruki:

  • Sigurnost na cesti jer gume s ispravnim tlakom optimalno prianjanju i najbolje se ponašaju u vožnji, zavojima, kočenjima.
  • Manja potrošnja goriva zbog stalne vožnje na gumama s ispravnim tlakom
  • Izbjegava se nepravilno trošenje i uništavanje gume, a do kojeg dolazi vožnjom na gumi s neispravnim tlakom.

Ukoliko vam je jedan od senzora neispravan ili nabavljate novi set kotača potrebno je ugraditi tipski ili zamjenski senzor. Pronađite svoj odgovarajući senzor iz našeg asortimana.

 

Nabavite pouzdane senzore u Vulkalu!

Baterija BH Sense senzora traje 6-10 godina ili do 150 000 km, ima antikorozijski prsten koji mu osigurava dulji vijek trajanja te veliki kut za prianjanje uz naplatak.

BH Sens UVS senzori odgovaraju na više od 97% vozila. Dostupni su u 4 vrste ventila koji su odobreni po EU standardima. Trenutno upozoravaju kod proboja i naglog pada tlaka, a može se pratiti i stanje baterije pojedinog senzora. Ispunjavaju sve funkcije kao i originalan senzor, a kod ugradnje postoji mogućnost kopiranja postavki originalnog senzora.

Senzori dolaze s garancijom od 3 godine ili 36.000 prijeđenih kilometara.

Nazovite jednu od naših poslovnica ili nas kontaktirajte putem formekako bi saznali točnu cijenu za vaš model vozila.

Za uravnotežen tlak u gumama zaslužni su i ventili, a na tržištu postoje dvije vrste: gumeni i metalni.

Ventil dolazi skupa sa senzorom.

 

 

Zapamtite: samo optimalan tlak omogućit će idealna svojstva i performanse pneumatika, neovisno o sezoni!

Preuzmite TMPS vodič za lakše rukovanje i instalaciju univerzalnih senzora.