Pretraži
Povratak na ostale objave

LJETNA, ZIMSKA ILI CJELOGODIŠNJA: Koja je guma idealna za sezonu i Vaše vozilo?

LJETNA, ZIMSKA ILI CJELOGODIŠNJA: Koja je guma idealna za sezonu i Vaše vozilo?

Svako godišnje doba donosi svoje specifičnosti u načinu vožnje, a na vama je odgovornost da opremite vozilo odgovarajućim gumama. To je jedini način za sigurnu i ugodnu vožnju u svim godišnjim dobima. 

Većina vozača odlučuje se za dva seta guma: zimske i ljetne, dok jedan dio vozača odabire cjelogodišnje gume. Kako bi mogli donijeti ispravnu odluku, predstavit ćemo vam karakteristike svake gume.

 

Razlike sezonalnih guma mogu se svesti na tri osnovne značajke: struktura, sastav i uzorak gaznog sloja.

Gazni sloj sastoji se od blokova koji su prožeti lamelama. Uzduž čitave površine gaznog sloja, između blokova se protežu kanali. Oni ovisno o vrsti gume imaju različit oblik i dubinu. Od uzdužnih kanala granaju se poprečni kanali.

Kada govorimo u zakonskim okvirima RH, minimalna dubina gaznog sloja ljetne gume je 1,6 mm, dok je zimske i cjelogodišnje ako se koristi zimi minimalno 4 mm.

 

Zimske gume – što je temperatura niža, to su učinkovitije

Optimalna je za hladne vremenske uvjete kad je temperatura 7°C ili niže.

Zahvaljujući većem udjelu prirodnog kaučuka, zimske gume su fleksibilnije i mekanije pri nižim temperaturama. Mekša smjesa u zimskim uvjetima pruža optimalno prianjanje, prijenos okretnog momenta i kraći put kočenja.

Blokovi gaznog sloja kod zimskih su guma izraženiji, s dubljim i razgranatim utorima.

Brojne, gibljive lamele smještene su na svakom bloku, u gustom proredu kako bi pružile stabilnost i kontrolu vozila na mokrim te ledom i snijegom prekrivenim cestama. Glavna im je funkcija osigurati optimalno prianjanje te izbacivanje vode i sprječavanje aquaplaninga.

 

Zimske gume

 

Duboki uzorak gaznog sloja s tisućama sitnih pora pomaže u zadržavanju snijega na površini gume jer ništa ne prianjanja i ne drži na snijegu bolje od - snijega. Trakcija gura vozilo prema naprijed time sprječava proklizavanje.

Znak snježne pahulje na planini (oznaka 3PMSF) garantira da takva guma udovoljava zimskim uvjetima vožnje.

Zimska guma najbolje se ponaša u zimskim uvjetima, a ako se učestalo koristi tijekom kasnog proljeća i ljeti, ubrzano se troši i najvjerojatnije neće biti ispravna za sljedeću sezonu.

 

Ljetne gume – savladat će sve izazove ljeta

Idealna je za velike vrućine, nagle i obilne pljuskove te temperature više od 7°C. Većinskog je sastava od sintetičkog kaučuka, tvrđe strukture otporn(ij)e na toplinu i vruće asfalte.

Profil ljetnih guma gume sadrži manje utora od zimskih; imaju jednostavan uzorak gaznog sloja te pliće kanale. Njihova je zadaća učinkovito uklanjanje vode i sprječavanje proklizavanja uz minimiziranje aquaplaninga, a zahvaljujući posebnoj strukturi gaznog sloja, ljeti bolje prianjaju na suhim i mokrim površinama.

 

 

Ljetne gume, u pravilu, imaju manje trenje te su ekonomičnije u potrošnji goriva.

 

Cjelogodišnje gume – sve popularnija alternativa

Ove gume prilagođene su za vožnju u različitim uvjetima: od ljetnih vrućina i iznenadnih pljuskova do (blažih) zimskih uvjeta na cesti. Njihov gazni sloj izgledom je kombinacija gaznog sloja ljetne i zimske gume.

Cjelogodišnje gume dobra su opcija za predjele gdje je klima blaža i ujednačena tijekom godine, u područjima bez većih količina snijega i poledice. Odličan su izbor za vozače koji godišnje ne rade veće kilometraže i ne putuju u snijegom prekrivene destinacije.

 

 

Posljednjih godina segment univerzalnih guma rapidno raste, a uz odlične performanse, značajan razlog njihove rastuće popularnosti leži i u uštedi na sezonskoj izmjeni guma – cjelogodišnje gume mogu se koristiti, kako im i sam naziv predlaže, tijekom cijele godine, bez potrebe ugradnje zimskih, odnosno ljetnih guma.

 

Odaberite idealnu gumu za Vaše vozilo!

Vodite se jednostavnim zaključkom: za sigurnu vožnju u svim godišnjih dobima ključno je imati odgovarajuću gumu.

Ipak, najbolja opcija za sigurnu vožnju, svakako su dva seta guma - kvalitetnih zimskih i ljetnih guma. To vam pruža najsigurniju vožnju, a na kraju se financijski najviše isplati jer se sezonska guma optimalno troši u uvjetima za koje je stvorena.

No sam životni vijek gume ne ovisi samo o gumi, već i o vozaču, odnosno njegovom načinu vožnje. Ako guma nije dobro centrirana, ako tlak u njoj nije uravnotežen, ako se vozimo po terenu za kojeg nije namijenjena, ako vozimo neprilagođenom brzinom, naglo kočimo, dodatno opterećujemo vozilo, a radimo velike kilometraže, sve će to utjecati na bržu degradaciju gume i gubitak njenih performansi. Odgovorna vožnja najveći je čimbenik očuvanja gume.

 

Ako i dalje niste sigurni koju gumu odabrati, naši stručnjaci rado će Vam pomoći u odluci.

Sve lokacije i kontakte naših poslovnica možete pronaći OVDJE.

Čekamo Vas!