Pretraži
Povratak na ostale objave

NOVE ZIMSKE GUME: Ključ za sigurnu vožnju kroz najhladnije mjesece u godini

NOVE ZIMSKE GUME: Ključ za sigurnu vožnju kroz najhladnije mjesece u godini

Zima sa sobom donosi predivne sniježe vizure uz prometnice, ali i mnogo izazova na istima. Bliži se 15. studeni koji u Hrvatskoj označuje datumsku i zakonsku granicu obveze korištenja zimske opreme i guma na zimskim dionicama diljem zemlje i krajnje je vrijeme da na odgovarajući način pripremite svoja vozila za nadolazeću, najhladniju radnu sezonu.

Jedan od najvažnijih aspekata su nove zimske gume kao neophodan sigurnosni faktor za vožnju zimi, a kada i zašto ih kupiti, kada zamijeniti stare i na što obratiti dodatnu pozornost, donosimo u nastavku:

1. Sigurnost na prvom mjestu

Trenutno Hrvatskom vlada južina, s ozbiljnim udarima vjetra i obilnijom kišom, pljuskovima, tučom pa i bujicama koje se na određenim prometnicama izlijevaju na kolnike. Iako su dnevne temperature još uvijek iznad 10 stupnjeva, one noćne su bliže nuli, a ako se tome pridoda i brži nastup mraka (već oko 16 h), da se zaključiti kako ljetne gume u ovakvim situacijama nemaju previše šansi.

Vožnja zimi je puna izazova i nepredvidivih situacija pogotovo kad nastupe oni najopasniji uvjeti na cestama poput snažnih mećava, poledice i velikih naslaga snijega i bljuzge. Korištenje zimskih guma i zimske opreme ključno je za smanjenje rizika od nesreća. Vožnja na starim, istrošenim ili neadekvatnim gumama zimi ne ugrožava samo vašu vlastitu sigurnost, već i sigurnost svih drugih sudionika u prometu.

2. Zimske gume stvorene su za niske temperature i bolje prianjanje

Temperaturne promjene i padaline karakteristične za hrvatsku zimu mogu ozbiljno utjecati na cestovnu površinu. Konstrukcija i smjesa zimskih guma napravljene su tako da zadrže svoju elastičnost na niskim temperaturama, a poseban dizajn gaznog sloja s brojnijim i dužim utorima omogućuje bolje prianjanje na skliskim, mokrim i snijegom prekrivenim cestama. To znači da ćete imati veću kontrolu nad vozilom i znatno smanjiti šanse za proklizavanje ili nekontrolirano izlijetanje s ceste.

3. Zakonski zahtjevi u Hrvatskoj

Prema zakonskim regulativama u Hrvatskoj, nakon 15. studenog, vozači su obavezni koristiti zimske gume ako uvjeti na cestama zahtijevaju njihovu upotrebu, a nužne su na zimskim dionicama u unutrašnjosti, pogotovo kroz predijele Gorskoga kotara i Like te ostalim cestama koje su prekrivene snijegom, poledicom ili blatom. Nepridržavanje ovog zakona može rezultirati visokim kaznama, ali i ozbiljnijim nesrećama.

4. Zimska oprema je ključna za izvanredne situacije

Osim zimskih guma, zimska oprema, poput lanaca za snijeg ili njihove tekstilne zamjene AutoSock, lopata za snijeg i sredstava za odleđivanje stakala, također je neophodna.

U ekstremno hladnim i snježnim uvjetima, dodatna oprema poput toplih odjevnih predmeta, svjetiljki, deka i hrane također mogu biti korisni.

U slučaju da ostanete zaglavljeni na cesti, ova oprema može spasiti život(e).

5. Stare gume s dovoljno dubokim profilom isto treba zamijeniti

Određeni broj vozača, najčešće nešto starije populacije, ne radi veliku kilometražu tijekom godine, osobito ne zimi, pa se na njihovim vozilima nerijetko nađu pneumatici starog DOT-a, koji datiraju unatrag sedam, osam pa čak i više od deset godina.

Gume imaju ograničen rok trajanja, datum njihove proizvodnje obično je označen na bočnoj strani gume. Čak i ako gume izgledaju dobro i imaju zadovoljavajuću dubinu šare, starenje gume može uzrokovati smanjenje njihovih performansi (gume postanu krute i tvrde), povećati rizik od oštećenja, pa čak i pucanja gume u vožnji. Ne preporučuje se korištenje guma starijih od 6 do 10 godina.

6. Vizualni pregled guma

Mnoge države, pa tako i Hrvatska, imaju zakonski propisanu dubinu profila gume u ljetnim i zimskim uvjetima. Zimske gume ne smiju imati manje od 1,6 mm „mesa“ (iako je preporučljivo razmotriti zamjenu kada dubina utora padne ispod 3 mm), dok ljetne gume, ako ih koristite za vožnju zimi, ne smiju imati dubinu profila manju od 4 mm.

Redovitim vizualnim pregledom guma možete vrlo brzo provjeriti dubinu i izgled profila, otkriti oštećenja, ogrebotine, izbočine ili nepravilnosti. Ako primijetite bilo kakve znakove fizičkog oštećenja ili istrošenosti, razmislite o zamjeni guma. Cjenik ugradnje novih pneumatika u Vulkalovim servisima možete pogledati OVDJE.

7. Pravilno održavanje i skladištenje guma

Pravilno održavanje guma, uključujući rotaciju guma, provjeru tlaka, balansiranje i geometriju kotača, produžit će njihov životni vijek i poboljšati sigurnost i performanse vozila.

Svako vozilo i okolina može imati svoje specifične zahtjeve, stoga je preporučljivo konzultirati se s proizvođačem guma i stručnjakom za gume kako biste dobili najbolje savjete o njihovom zamjeni, ali i čuvanju.

Ako ljetne pneumatike, skinute s vozila i zamijenjene zimskima, ne čuvate u Vulkalovim hotelima za gume, već kod sebe u garaži ili na tavanu, pripazite na njihovo pravilno pohranjivanje. Očistite ih od nečistoća, pijeska, kamenčića ili blata koji se mogu nakupiti u utorima, ako možete, skinite ih s naplataka i pohranite u suhom i tamnom prostoru, bez velikih oscilacija u temperaturi. Ne zaboravite ih svakih nekoliko tjedana zarotirati ili presložiti (ako ih čuvate posložene jednu na drugoj) kako bi izbjegli izobličenje guma do iduće radne sezone.

8. Ušteda novca na duži rok

Iako kupnja zimskih guma i zimske opreme može izgledati kao dodatni trošak, dugoročno gledano, to može donijeti značajne uštede. Kvalitetne zimske gume omogućuju ravnomjernu potrošnju istih i produžuju životni vijek ljetnih guma (i obrnuto), dok pravilno i optimalno korištenje zimske opreme produžuje njezinu upotrebljivost.

9. Kupujte gume iz provjerenih izvora

Kao u svim djelatnostima, ni gumarski sektor nije izuzetak po pitanju proizvodnje i distribucije pneumatika upitne kvalitete i materijala. Na tržištu se mogu naći gume bez tvorničke garancije, provjerljivog porijekla i datuma proizvodnje, kopije određenih marki ili se kupcima nude gume namijenjene drugom podneblju (azijskom ili afričkom) po znatno nižim cijenama. Ovo je najčešće slučaj pri online prodaji, odnosno prodaji na „neviđeno“ ili prodaji rabljenih guma sa znatnim oštećenjima, oku vidljivim ili nevidljivim.

Gume uvijek kupujte od pouzdanih dobavljača kod kojih dobivate kompletnu dokumentaciju i labelizaciju za svaki pneumatik, vjerujte Vulkalovim ekspertima koji su 30 godina svog poslovanja posvetili upravo i samo gumama. Provjerite našu bogatu ponudu pouzdanih i kvalitetnih pneumatika u webshopu ili pozivom najbliže Vulkalove poslovnice.

Zimske gume i zimska oprema su ključni elementi za sigurnu vožnju zimi, pogotovo u regijama gdje postoje izraženije klimatske promjene s jasnim zimskim i ljetnim razdobljima. Zamjena automobilskih guma ključna je za stabilnost i performanse vozila, a osim što je njihovo korištenje regulirano zakonom, zimske gume povećat će vašu sigurnost na cesti i smanjiti rizik od nesreća. Investicija u dobre zimske gume štiti vas i vaše putnike, kao i druge sudionike u prometu.

Ne zaboravite, sigurnost u vožnji svakom vozaču mora biti prioritet, bez obzira na godišnje doba.