Pretraži
Povratak na ostale objave

PRVI NASCAR HRVATSKA: Grobničkom pistom projurili američki montrumi

PRVI NASCAR HRVATSKA: Grobničkom pistom projurili američki montrumi

Tijekom vikenda 13.-15. studenog 2020. Grobnikom nije odzvanjala tipična riječka grmljavina, ovog puta grmile su robusne limene zvijeri, bolidi široki skoro dva metra, dugi pet, snage 400 KS sa 4-stupanjskim mjenjačima i stražnjim pogonom. No neka vas njihove gorostasne dimenzije i težina veća od 1,2 tone ne zavaraju, zahvaljujući 5,7-litarskom V8 motoru, ovi kultni automobili postižu brzinu od 245 km/h i paraju zavoje pri brzini većoj od 150 km/h.

Decibelaža koja je tjerala oblake i neutaživa žeđ za pobjedom dala je naslutiti da nas već prvi dan očekuje događaj svjetske klase, pod dirigentskom palicom američkog giganta NASCAR (najpoznatije američke utrke od 1948. godine) te Predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza Davorina Štetnera. Na Stari kontinent NASCAR je stigao 2012. godine, punog naziva „Nascar Whelen Euro Series“ i od tada bilježi značajan porast vozača, timova i navijača.

Zbog pandemije, event je bio zatvorenog tipa i odvijao se pod strogim epidemioloških mjerama, no to nije spriječilo mnoštvo Riječana da se okupe na stijenama i ogradi koja omeđuje grobnički automotodrom i svjedoče prvoj NASCAR utrci na našim prostorima.

A da oktanski spektakl ne bi ostao bez navijača i gledatelja na malim ekranima, pobrinuli su se Kreator TV i Vulkal (generalni sponzor prijenosa) koji su omogućili praćenje utrka uz atraktivne showove, intervjue, profesionalne komentare te javljanja s piste, kako na samom televizijskom kanalu, tako i putem streama na YouTube platformi. O ogromnom interesu govori podatak da je dvije bodovne utrke u dva završna dana pratilo preko 120.000 gledatelja!

Uzbudljivosti nije nedostajalo. Bilo je svega, od izlijetanja i sudara, borbe “branik na braniku”, do potpunog raspada prednjeg dijela vozila koje je usprkos potpuno ogoljeloj karoseriji nastavilo gristi pistu.

U skupini Euro Nascar 2 (amateri) potpunu dominaciju pokazao je talijanski vozač Vittorio Ghirelli za upravljačem Ford Mustanga te odnio dvije pobjede (u subotu i nedjelju). Izraelac Alon Day (Chevrolet Camaro) slavio je u finalnoj utrci održanoj u nedjelju, u skupini „Euro Nascar PRO”, koju je vozio i naš najbolji vozač te prvi hrvatski automobilist u Euro Nascar seriji - Niko Pulić – no, nažalost, utrku nije uspio završiti.

Utrke su pratili i ugledni gosti, veleposlanici SAD-a Robert W. Kohorst, Velike Britanije Andrew Stuart Dalgleish i Kanade Alan Bowman, predsjednik HOO Zlatko Mateša, državni tajnik Dragan Jelić i predsjednik slovenskog AŠ 2005 Rado Raspet.

Najbolje isječke možete pogledati na:

Nascarov prestiž projurio je Grobnikom i postavio Hrvatsku na listu oktanskih velikana. Može se naslutiti da ćemo na grobničkoj pisti uskoro gledati više ovakvih poslastica – što brže, to bolje!