Pretraži
Povratak na ostale objave

RED SUNCA, RED KIŠE, RED TUČE: Kako zaštititi gume od nepredvidljivih vremenskih uvjeta?

RED SUNCA, RED KIŠE, RED TUČE: Kako zaštititi gume od nepredvidljivih vremenskih uvjeta?

Vremenske nepogode, poglavito tuča, mogu uzrokovati veliku štetu na vozilu, bilo da se radi o automobilu, kombiju ili kamionu. Posljednjih dana, svjedočimo iznenadnim i naglim promjenama vremena, često praćenih jakim vjetrom, a ponegdje i snažnom tučom, a prema prognozama, pred nama je još jedan, vremenski nepredvidljiv tjedan.

U trenutcima nastupa lošeg vremena, važno je skloniti ili zaštititi vozilo od negativnih posljedica, udubljenja na limenim dijelovima ili razbijenog vjetrobranskog stakla. Oni vozači koji nemaju vlastite garaže, već parkiraju vozila na otvorenom, često će na vozila staviti zaštitne cerade, pa i deke, ručnike, kako bi izbjegli ono najgore.

No, kako u takvim situacijama reagiraju naše gume?

Tuča će teško probiti gume zbog njihove čvrste konstrukcije, no može ih značajno oštetiti, pogotovo ako pada tuča nepravilnog oblika s oštrim oblicima leda koja može napraviti mikrofrakture duž cijele površine gume.

Iz tog bi razloga, nakon prolaska vremenske nepogode, bilo dobro ispregledati stanje guma, pogotovo prije dužeg putovanja.

Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, da guma propušta zrak, da ima istaknut tzv. „bubreg“, odnosno ispupčenje na bočnici, da je oštećena i da ima dublje porezotine po sebi, dovezite se do najbliže Vulkalove poslovnice, pritom pripazite da ne vozite prebrzo kako bi spriječili daljnje oštećenje ili puknuće gume.

Vrlo je važno imati ispravne gume i ako ste se samo nakratko sklonili od tuče i odmah pri njenom završetku nastavljate s vožnjom. Obilna tuča može uzrokovati kratkotrajnu poledicu te uzrokuje mokre i skliske kolnike, a ako su prisutni i snažni udari vjetra, samo će vam dobre sezonske gume, s dovoljno dubokim profilom omogućiti sigurno upravljanje vozilom.

Zaštitite i svoje gume od tuče!

Ljeti je najvažnije redovno provjeravati tlak u gumama jer on brže oscilira na višim temperaturama.

Također, ako dugo vozite, baš kao i vama, i gumama treba odmora, da se ohlade i da se tlak u njima ponovno stabilizira, pa radite redovite pauze na putu do željene destinacije.

Ako primijetite da se vaš TPMS sustav čudo ponaša ili ne pokazuje stvarne vrijednosti tlaka u gumama, rado ćemo vam pomoći u njegovoj kontroli i zamjeni senzora.

Kako bi gume duže ostale očuvane i zaštićene od utjecaja Sunca, a pritom izgledale kao nove, možete ih tretirati s posebno osmišljenim sprejevima na bazi glicerina. Osim što će stvoriti zaštitni sloj, sprejevi će matirati ili posjajiti vanjštinu gume i učiniti je još atraktivnijom. Uz redovitu primjenu guma će biti sigurna od pucanja, prijevremenog starenja te blijeđenja boje.

Velik izbor sprejeva za zaštitu, njegu i ljepši izgled guma možete pronaći u svim Vulkalovim poslovnicama.

Kad je vrijeme nepredvidljivo, opreza nikad dosta. Zaštitite svoje gume kako bi one nastavile štititi vas i vaša vozila, tijekom vrućih ljetnih mjeseci koji su pred nama.

Za bilo kakva dodatna pitanja, savjete ili pomoć, obratite se našim ekspertima za gume, čekamo vas u 10 poslovnica diljem Hrvatske!