Pretraži
Povratak na ostale objave

VOŽNJA KAMIONA ZIMI: Savjeti za provjeru, pripremu i očuvanje kamiona u zimskim uvjetima

VOŽNJA KAMIONA ZIMI: Savjeti za provjeru, pripremu i očuvanje kamiona u zimskim uvjetima

Iznenadni i nagli snježni uvjeti diljem cesta i autocesta u unutrašnjosti mnoge vozače zateknu nespremnima, a iz prometa isključe brojna teretna vozila.  

Vožnja zimi izazovnija je za profesionalne vozače kada se znatno povećavaju rizici od nesreća uzrokovanih nepovoljnim uvjetima ili neadekvatnom opremom, a tu su i rizici od kvarova.

Sigurnosna mjera broj 1 u zimskim uvjetima su ispravne gume. Preporučuju se zimske gume velike vučne sile s najmanje 1.6 milimetara preostalog gaznog sloja, no idealne su one s 2 i više milimetara koje će vam pružiti stabilnost i kontrolu na zaleđenim i snijegom pokrivenim površinama.

Također, ako se bavite međunarodnim prijevozom, obratite pozornost na regulative u zemljama kroz koje prolazite, ne samo u odredišnoj destinaciji. Mnoge europske zemlje inzistiraju na dubini profila od 4 pa čak i 6 mm.

Pripazite na razinu tlaka u gumama koji je ključan za dobro prianjanje te provjerite istrošenost lanaca za snijeg ili tekstilne zamjene za lance. Ako je potrebno, nabavite novu opremu prije odlaska na put.

Kako bi izbjegli neplanirane zastoje, skupe popravke ili kašnjenja, pripremite svoja vozila na vrijeme, obavezno pregledajte stanje akumulatora, kočnica i svjetala koji se najčešće kvare u hladnim mjesecima ili mogu uzrokovati kratki spoj.

Provjerite i razinu antifriza i ulja te naspite zimsku tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.

Pregledajte i stanje metlica brisača.

Ne zaboravite napraviti kratki pregled krova. Padajući snijeg i led mogu ugroziti druge sudionike u prometu, pa ih na vrijeme uklonite.

Kad vozite po snijegu ili ledu prilagodite brzinu i održavajte dovoljan razmak od drugih vozila.

Detaljnije proučite rutu koja je pred vama. Aktivno provjeravajte informacije o stanju na cestama, o njihovoj prohodnosti i uvjetima. Locirajte potencijalna odmorišta ukoliko se budete morali naglo isključiti iz prometa.

Prije samog odmora, ako je moguće, isperite podvozje, naplatke i gume kamiona kako bi izbjegli moguća oštećenja, nastanak hrđe i korozije, pogotovo ako je vučna jedinica povezana s prikolicom ili poluprikolicom. Vlaga i sol uzrokuju ubrzano propadanje svih metalnih spojnih dijelova.

Opremite se krpama za brisanje stakla, sprejevima za odleđivanje te ponesite toplu odjeću, obući i dekicu kao i dovoljno tekućine.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, obratite se našim stručnjacima u bilo kojoj Vulkalovoj poslovnici, rado ćemo vam pomoći u pripremi vozila za sigurnu vožnju u blagim i onim, najoštrijim zimskim uvjetima!