Pretraži
Povratak na ostale objave

VULKAL SAVJETUJE: Što morate znati pri izboru odgovarajuće gume

VULKAL SAVJETUJE: Što morate znati pri izboru odgovarajuće gume

Bilo da ste stručnjak u poznavanju pneumatika, naplataka i općenito performansi različitih vrsta guma na putničkim, SUV vozilima ili terencima, kombijima, autobusima i kamionima… ili vozilo koristite kao jednostavno rješenje da dođete od točke A do točke B, svako vaše pitanje ili nedoumica, u Vulkalu će dobiti potpun i stručan odgovor.

A pitanja je najviše kada se intenzivira period izmjene zimskih guma u ljetne i obrnuto. 

Brzine vozila sve su veće, a pneumatici su ti koji prenose i podnose sva ubrzanja, nagla kočenja, usporavanja i skretanja. Kupovina novog seta guma iziskuje određeno znanje uz definiranje vlastitih potreba i mogućnosti. Odabir ispravnih i kvalitetnih pneumatika treba shvatiti ozbiljno – važno je odrediti pravu dimenziju, indeks brzine i nosivosti, sezonalni karakter, oznake i performanse gume. Pneumatik koji je pobijedio u testovima, ne mora biti idealno rješenje za Vaše vozilo. Zato se odabiru treba pristupiti po individualnim kriterijima.

U našoj bogatoj ponudi pronaći ćete rješenje koje odgovara Vašem vozilu, ali i vozačkim navikama, podneblju i budžetu te tako ispuniti sve potrebne uvjete za sigurnu vožnju zimi.

 

Aktualno: Zašto je važno promijeniti zimske gume u ljetne

Sredinom travnja, točnije 15.4. prestaje obveza korištenja zimske opreme na hrvatskim zimskim dionicama. Može se reći da ova datumska granica označuje i početak izmjene zimskih guma ljetnima, onim pogodnijim za (naj)topliji dio godine.

Na ljetnim temperaturama smjesa gume ponaša se drugačije nego u zimskim uvjetima.

Pri temperaturama višim od 7°, češćim kišnim padalinama i skliskim kolnicima, dobra guma prilagođena takvim uvjetima jedini je ispravan odgovor.

Najveći izbor ljetnih guma potražite u Vulkalu!

Ljetne gume imaju tvrđu smjesu s plićim gaznim slojem i kao takve bolje se prilagođavaju nadolazećim ljetnim uvjetima na cesti. Zimske gume su mekše, sa zimi prilagođenim performansama i dubljim utorima koji pružaju bolje prianjanje i kontrolu nad vozilom, bitno smanjuju mogućnost proklizavanja ili zapinjanja u snijegu pri oštim zimskim uvjetima. Cjelogodišnji pneumatici preporučuju se vozačima koji ne rade veće kilometraže, a žive u područjima promjenljivog vremena s blažim zimama, poput hrvatskog juga. SUV modeli, kao i modeli električnih vozila zahtijevaju robusnije gume, gume koje mogu podnijeti povećanu težinu vozila, uz minimalnu emisiju buke. 

Ako ljeti vozite na zimskim gumama, ugrožavate i svoju sigurnost i svoj kućni budžet.

Zimske se gume na vrelim kolnicima znatno brže troše, produžuju zaustavni put te, zbog svog jačeg prianjanja uz cestu, čine Vaše vozilo tromijim, odnosno pružaju slabiji odaziv od ljetne gume, a time i troše više goriva. 

 

Nova ili rabljena guma i koliko je važan DOT?

Kratica DOT sadrži četiri broja, od kojih prva dva označavaju tjedan, a druga dva godinu u kojoj je guma proizvedena. Prema europskim standardima, svaka guma stara do 5 godina, smatra se novom gumom. Naravno, uz pretpostavku da je pravilno skladištena. Preporučujemo ugradnju guma koje su prije same montaže neko vrijeme “odležale” jer su se u takvim gumama kemijska svojstva optimizirala i pokazat će bolje radne značajke od onih koje su tek došle iz tvornice. Guma u pravilu počinje svoj starosni put tek kad se nađe na automobilu i krene u uporabu.

Vulkal ima vlastiti outlet guma u kojem se nalaze gume starije od tri do pet godina, koje se, zahvaljujući pravilnom skladištenju, mogu koristiti naredne četiri godine, a mogu se nabaviti po nižim cijenama i uz tvorničku garanciju.

Nemojte kupovati rabljene gume, pogotovo ne iz neprovjerenih izvora, koliko god im cijena bila atraktivna. Mogu biti vrlo nestabilne i na granici pucanja te uzrokovati neugodnosti u promet, ali i bitno naštetiti vašoj sigurnosti.

 

Kako čuvati gumu?

Sam životni vijek gume ne ovisi samo o gumi, već i o vozaču, odnosno njegovom načinu vožnje. Ako guma nije dobro centrirana, ako tlak u njoj nije uravnotežen, ako se vozimo po terenu za koji nije namijenjena, ako vozimo neprilagođenom brzinom, naglo kočimo, dodatno opterećujemo vozilo, a radimo velike kilometraže, sve će to utjecati na bržu degradaciju gume i gubitak njenih performansi.

Pripazite na optimalnu razinu tlaka u pneumaticima, prilagodite je vozilu, opterećenju i uvjetima na cestama, preporučene vrijednosti možete pogledati u knjižici vozila ili na naljepnici u okviru vrata vozača. Obratite pozornost i na minimalnu propisanu dubinu profila za ljetne gume koji po zakonu iznosi 1,6 mm, sve niže od navedene vrijednosti podložno je nezgodi, puknuću gume, kao i padu na tehničkom pregledu.

Odgovorna vožnja najveći je čimbenik očuvanja gume.

 

Razlozi povratka kupaca u Vulkal

Vulkal od samog početka ulaže u razvoj, inovacije, poslovnu kulturu, interne edukacije i usavršavanja te moderne solucije koje prate promjene na tržištu. Kupcima se uvijek trudimo ponuditi ono „nešto više“. Pri tome mislimo i na ugodan ambijent gdje kupac može pričekati dok je njegovo vozilo na montaži (caffe bar ili čekaonica), bez potrebe da po hladnoći ili kiši stoji ispod nekakve nadstrešnice. Samim time odlazak vulkanizeru postaje jedna pozitivna radnja, a ne nešto što nam stvara nelagodu i stres.

Najveći benefit Vulkala svakako je velik izbor guma svjetskih renomiranih proizvođača koje imamo na lageru, brza i kvalitetna usluga, kao i garancija na kupljene proizvode. U izazovnim vremenima, uspjeli smo osigurati dovoljno pneumatika za većinu vozila.

Vulkal svojom ponudom nastoji stvoriti najbolje uvjete za kupce i pružiti im zadovoljstvo proizvodom i sigurnost na svakom putovanju, što dokazuju brojne pozitivne recenzije i pohvale na našim društvenim mrežama.

 

Moderna rješenja i usluge

Svakodnevno usavršavamo naše radne procese, ali i poslovanje s klijentima. U navedeno spadaju novi, responzivni webshop s najvećom online ponudom guma, web platforma namijenjena korisnicima hotela za gume, praćenje reda čekanja na mobitelima, kao i automatizirane SMS obavijesti o procesu montaže i preuzimanju vozila.

Usluga iznimne kvalitete rezultat je rada stručno osposobljenog tima automehaničara i vulkanizera koji koristi suvremenu opremu za montiranje i balansiranje te geometriju kotača.

Napravite brzi servis vozila u Vulkalovim Express servisima!

U prodajno servisnim centrima, uz sve vulkanizerske usluge, u vašoj službi je i Vulkal Express Servis koji uključuje: dijagnostiku, izmjenu ulja, filtera i tekućina, punjenje klima uređaja, servis kočnica, amortizera, akumulatora, a uz to možete i popraviti pneumatike, napuniti ih dušikom, pregledati podvozje prije tehničkog pregleda te uhvatiti preporuku i savjet gumarskih eksperata.

I ove se sezone prepustite se u ruke profesionalnom timu i modernoj tehnologiji, zaputite se u Vulkal i nastavite sigurno putovati.