Pretraži
Povratak na ostale objave

ZIMI ZIMSKE: Zašto je zimi važno voziti na zimskim gumama?

ZIMI ZIMSKE: Zašto je zimi važno voziti na zimskim gumama?

S hladnim vremenom i stupanjem na snagu zimske zakonske regulative, većina vozača trebala bi napraviti zamjenu sezonskih pneumatika.

 

Advent, skijanje, putovanje u unutrašnjost ili kroz gorske predjele Hrvatske… Kamo god se zaputili, vožnja po zimskim dionicama javnih cesta od 15.11. do 15.04. zahtijeva korištenje:

  •        4 zimska pneumatika (M+S) ili
  •        4 ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske kotače.

 

No razlog zamjene guma iz ljetnih u zimske ne bi trebao biti samo i isključivo u zakonskoj regulativi, već u povećanju sigurnosti vožnje te zadržavanju kontrole upravljanja tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Zimska guma bolje prianja uz cestu te pruža mogućnost brze reakcije uz optimalan zaustavni put, a sve u uvjetima vožnje i stanju ceste na temperaturama ispod 7°C. Tada se traži „guma koja drži“ na hladnijoj ili zamrznutoj podlozi, koja vas i u najgorim zimskim uvjetima čuva na cesti.

Goodyearovi stručnjaci nabrojali su pet najvažnijih prednosti zimskih pneumatika:

1. Veća elastičnost po hladnom vremenu

Zimske gume ispunjene su mekšom smjesom, za razliku od ljetnih, što ih čini elastičnijima. Ta karakteristika osobito je važna kod nižih temperatura jer takva guma dobro prianja uz podlogu i na niskim temperaturama, a uzorak utora prilagođen je i osmišljen upravo za bolje prianjanje na zaleđenoj ili snježnoj podlozi. Jednostavnije; zimska guma napravljena je s ciljem da kod pada temperature ostane elastična, što rezultira time da veća površina gume ostaje u kontaktu s podlogom tj. cestom.

2. Posebne lamele za bolje prianjanje

Vožnjom po susnježici i snijegu glavnu ulogu preuzimaju lamele koje su na zimskim gumama dublje, izraženije i posebno oblikovane. Lamele su sitni urezi u gaznom sloju, a zimsku gumu karakterizira upravo navedeni oblik. One u vožnji stvaraju prianjajući rub koji „grize“ snijeg i tako povećavaju trakciju i stabilnost vozila. To bi značilo da automobil s pogonom na dva kotača, prilikom vožnje u zimskim uvjetima, uz kvalitetne zimske gume, pruža veću sigurnost od automobila s pogonom na sva četiri kotača koji su opremljeni standardnim ljetnim gumama.

3. Veća otpornost na akvaplaning

Goodyear zimske gume UltraGrip 9+ i UltraGrip Performance+ karakteriziraju hidrodinamički žljebovi koji učinkovito raspoređuju vodu s površine gaznog sloja. Tako se sprječava pojava akvaplaninga, koji nastaje kada guma zbog viška vode ne prianja dobro uz podlogu te se tekućina nakuplja između gume i ceste.

4. Inovativnim tehnologijama do kraćeg zaustavnog puta

Goodyearova tehnologija Snow Protect osigurava kraći zaustavni put na cestama prekrivenim snijegom. Revolucionarna tehnologija Traction Protect, prisutna u gumi UltraGrip Performance+, u svom sastavu sadrži naprednu smolu koja povećava sposobnost gume da se pri vožnji po neravnoj podlozi brzo vrati u svoj prvobitni oblik. Navedene tehnologije omogućuju da se kočne sile učinkovitije i lakše pretvore u prianjanje, a time skrate zaustavni put na mokrim i suhim podlogama.

5. Veća izdržljivost i financijska isplativost

Računica je jednostavna; ako u zimskim mjesecima koristite zimske, a u ljetnim mjesecima ljetne gume, oba kompleta imat će osiguran dulji vijek trajanja.

Zimske gume koriste se u vožnji od studenog do travnja. Kad temperature počnu rasti, stavljamo u pogon ljetne gume. Ljetna guma ne ponaša se isto u ljetnim i zimskim mjesecima. Sezonska guma svojim je sastavom prilagođena upravo za temperaturne vrijednosti pojedinog godišnjeg doba kojem je namijenjena. Sezonskom izmjenom kompleta optimalno koristite gume i produljujete im vijek trajanja. A kada ih ne koristite, važno je i kako ih i gdje skladištite.

 

Budite odgovorni, zaštitite vozila od proklizavanja, a novčanike od kazni, ako već niste, nabavite idealan zimski pneumatik iz naše ponude!

 

Otputujmo zimi ususret na sigurnim gumama!